Friday, 31 May 2013

Vdekja e Pirros


Në Argos,
në qytetin e rebeluar
nuk mund të shëtisje lirisht
pa perkrenare dhe me flokët
hedhur mbi supe si mbanin burrat epiriotë,


Thursday, 30 May 2013

Tirana
Gjysëm tuma të hapura
gropa gjysëm të mbushura me ujë
gjysëm të mbushurave me ëndrra strehimi
ringjallje e heshtur e qytetit
pa mozaikë, të kenë ç’të dëftejnë


Wednesday, 29 May 2013

Për frymë të marr...Për frymë të marr, për frymë
e për asgjë tjetër
dhe shenjat që le në qelqin e shpirtit tim
janë të kuq buzësh harruar në qershitë
e pranverës së vonë.
Për frymë të marr, për frymë
dhe pres që qershia të çelë lule,
qershia të përflaket nga turpi i puthjes vjellurazi
në mbasditen e vonë të muzgut.
Për frymë të marr për frymë
dhe kondesohem në ajër
bashkë me ty

Ç’ bunacë do sjellim vallë?


Tuesday, 28 May 2013

Rënia e Konstandinopojës dhe triumfi i pashallarëve arbërNë 29 maj të kalendarit Julian 1453, Kostandinopoja ra në duart e otomaneve, një ngjarje qe pati një ndikim absolutisht te madh në ekulibrin e forcave në Mesjetë e qe influencoi ne historinë e Mesdheut.


GriKohë e plandosur
mbi  shpina të vobegta metaforash,
kohë që nuk sjell as shi , as breshër
por një diell të mekur që djeg lulet
e mbyt cicërimat e zogjve.

Kohë që lind e rilind
mes prozave e vargjeve të së shkuarës,
të profecive të rreme dhe premtimeve të kota
Kohë e vjetër sa bota

Ke kohë që ke veshur
Kostumin gri të arkmortit


Ku të të varrosim?


Monday, 27 May 2013

Kohë e përshpirtshme
Kohë e përshpirtshme
ku ti ndezim qirinjte?
Tempujt i kemi rrënuar,
 thellë ne shpirt ,ende gjumë trubulluar
fle një ndjenjë mirënjohje ndaj kohës së trazuar
Kërkohet një pyetje fatale per ta nxjerrë ne dritë
kafkat nuk entuziasmojne më as perënditë
Te qenët apo te mos qenët,
 nuk është më çështja
krimbi-flutur apo flutura-krimb,
 mjerimi i sotëm:njeriu-vemja


Tiranë 27.05.2013


Saturday, 25 May 2013

Përtej retorikës elektoraleViti  13’ nuk ka ndonjë konatacion pozitiv në besimin popullor shqiptar ndaj është e pritshme që vazhdimisht të dëgjojmë “profecira” se ndoshta nuk do të jetë një vit i mbarë dhe se në horizont do të shfaqen probleme e pakënaqësira.


Friday, 24 May 2013

Durrësi midis dy epokaveDurrësi mesjetar ka qenë një stacion i dhimbshëm për shumë familje shqiptare që zgjidhnin të emigronin në Itali pas invazionit osman që kërcënonte ethshëm identitetin e tyre evropian. Shqipëria e asaj kohe dhe territoret ku banonin shqiptarët nuk ishin ndryshe nga ana tjetër e detit Adriatik, dhe të njëjtat ide, pasione dhe rizgjim i së shkuarës antike kish ngërthyer të dy anët e tij, duke dëshmuar në këtë lloj mënyre se përcaktimi se deti Adriatik “ishte një nga vatrat e qytetërimit të hershëm evropian” ishte mëse i vërtetë.


NimfaTi di të ecësh shumë bukur,
si Helenë që të ndjell të të ndjekësh nga pas
dhe ti vësh flakën gjithë qytetit.Tuesday, 21 May 2013

Fjala


Fjalë e mbushur gjithe luspa
ne c'ujëra të ëmbla të humba?
Fjalë e mbushur gjithë vrer
ku të të leshoj, ku të të ler?
Fjalë e mbushur gjithë mëri
si të mbaj ende ne gji?
Fjalë që të ngec ne fyt
kush të than, kush të mbyt?
Fjalë që diskurseve bilbilon
ç'kuaj dhimbjesh kalëron?


Tiranë 21.05.2013


Friday, 17 May 2013

Rifitimi i qytetarisë evropiane përmes Trashëgimisë Kulturore
Qytetërimet janë të çuditshëm me larminë e tyre. Nga njëri cep i botës në tjetrin me gjurmët që kanë lënë vazhdojnë ende të ndjellin dhe kumtojnë mesazhe për të ardhmen. Ndonjëherë në këtë kuturisje të tyre historike që ngërthen sa të shkuarën dhe lidhet krejt papritur dhe me te të sotmen ndodh që të gjendemi krejt të papërgatitur si në një lojë rebusi ku zgjidhja mund të jetë shumë e thjeshtë para syve tanë, por edhe si një abstraksion që do kohë që të marrë përgjigje.


Thursday, 16 May 2013

Vasha nga Athina nga Lord Byron
Portret i bukuroshes Arvanitase, autori i këtij akuareli është i mirënjohuri A. E. Chalon. Ai e pikturoi këtë vajzë bukuroshe, arvanitase në vitin 1832, mbi bazën e skicave e portreteve të Cocerrelit, piktor, arkitekt e arkeolog anglez. Ky imazh i mrekullueshëm ndodhet sot në Londër në një koleksin privat. Byron-i shkruajti poezine e bukur Vashës së Athinës që mbetet një nga kryeveprat e tij.

Vasha nga AthinaAh kthema zemrën, kthema ti
Që u shkëput nga gjoksi im,
E mbaj atë në tëndin gji,
Të hesht, të bëjë pak pushim.
Përpara nisjes qan ajo:
Zoi mu, sas agapo.

Gërsheta shthurrur shkon, kur sulesh
Siç ndodh me erërat e Egjeut,
Të marrin faqet ngjyrë lulesh,
O njomësi e embël e dheut!

Zoi mu sasa agapo!
Të tuat buzë sodita gjatë
Të tyren rreth gjithë afsh e zjarr
Kur flasin lulet çjanë bashkë,
Si to askush sflet barabar
Pa gaz e klithmë është ajo
Zoi mu, sas agapo!

O vashë e ëmbël e Athinës,
Ti mbamë mend të iki tinës,
Për në Stamboll të shkoj si në ëndërr
Më mban Athina shpirt e zemër
E h, dashurinë se harroj , jo!
Zoi mu sas agapo!

Përktheu: Dhori Qiriazi


Maid of Athens, ere We partMaid of Athens, ere we part,

Give, oh give me back my heart !

Or, since that has left my breast,

Keep it now, and take the rest !

Hear my vow before I go,By those tresses unconfined,

Woo'd by each Ægean wind;

By those lids whose jetty fringe

Kiss thy soft cheeks' blooming tinge;

By those wild eyes like the roe,


By that lip I long to taste;

By that zone-encircled waist;

By all the token-flowers that tell

What words can never speak so well;

By love's alternate joy and woe,Maid of Athens ! I am gone:

Think of me, sweet ! when alone.

Though I fly to Istambol,

Athens holds my heart and soul:

Can I cease to love thee? No!

Athens 1810
Sunday, 12 May 2013

Humanist ArvanitasFillimet e Rilindjes Europiane mendohet se janë në vitet 70’të shekullit të XII me krijimtarinë e Petrarkës, Bokaçios dhe Dante Aligerit. Rilindja është urë që lidh Mesjetën në Epokën e Iluminizmit dhe Historinë Moderne. Është një periudhë në historinë evropiane që mbulon intervalin e shekujve 14 dhe 17. Kjo periudhë u përhap shpejt në të gjithë Evropën, por gjurmët e saj të para u gjetën në Itali.


Tuesday, 7 May 2013

Liria negative e shtypit
Dita 3 maj shënon ne gjithë boten ditën e lirisë se shtypit. Me këtë rast përveçse organizimit te tryezave te rrumbullakëta në çdo vend përkatës ku diskutohen problemet e medies në përgjithësi,nga organizata te ndryshme ndërkombëtare bëhet dhe renditja e lirisë se shtypit sipas vendeve.


Saturday, 4 May 2013

Ali Pasha nën optikën e Britanisë së Madhe(Refleksione rreth librit “Ali Pasha dhe Shqipëria në arkivat Britanike”)

Historia e afërt dhe e largët e Shqipërisë është e mbushur me ngjarje dhe personazhe të cilët kërkojnë ende dritë dhe dokumenta për tu zbardhur.