Sunday, 28 July 2013

Roli i Austro-Hungarisë në caktimin e kufijve veriorë të Shqipërisë.
Shpallja e pavarësisë së Shqipërisë dhe caktimi i kufijve të saj ishin guri i fundit i mozaikut të krijimit të shteteve kombëtarë në Ballkan. Për shkak se këto ngjarje të rëndësishme diplomatike , jo vetëm për popullsinë dhe etninë shqiptare që po materializonte një proces që popullsitë dhe etnitë e tjera të Ballkanit e kishin realizuar më herët, por edhe për vetë rajonin që për shumë kohë ishte kthyer në një skakierë diplomatike ku luanin kryesisht interesat e dy Perandorive të Mëdha, asaj Austro-Hungareze dhe Ruse si dhe të një Fuqie të re të Madhe ambicioze si Italia, studimi i tyre fiton një rëndësi të veçantë.


Patriotizmi dhe kozmopolitizmi i Fatos LubonjësDeklaratat e disa ditëve më parë të analistit Lubonja rreth qëndrimit dhe sjelljes së UCK-së në kohë lufte me akuza të drejt për së drejta rreth procesit gjyqësor të Ramush Hajredinajt dhe stuhia e reagimeve që u ngrit ndaj tij,  më kujtuan një pasazh të njohur nga “Odiseja” e Homerit, përkatësisht momentin kur pas shumë vitesh udhëtimi Odiseja duke marrë si dhuratë nga Eoli, perëndia e erërave, thesin  ku ishin mbyllur të gjitha erërat që e pengonin të ktheheshin në atdhe, vendos ta hap kur është shumë afër Itakës.


Saturday, 27 July 2013

Ringjallja e vlerave kulturoreVlerat që ka krijuar populli dhe kombi shqiptar janë më të shumta sesa antivlerat dhe nëmat që mund të kemi shkaktuar në histori.


Thursday, 25 July 2013

Zhgënjimi i veteranit ilir Medaur*
Oficeri Ilir Medaurus
Që mbante emrin e Perëndisë së Luftës
Atje larg në Libi ku shërbente për Romën
Vendosi t’i ngre një tempull hyut të luftës
Ku të egrit e shkretëtirës të mos gjenin qetësi
Pas daljes në pension të tij


Saturday, 20 July 2013

Rikthimi i duhur i Kolonel Tomsonit...Shqiptarët si komb kanë një problem të njohjes së historisë së krijimit të shtetit të tyre. Për shkak se për 50 vjet  ideologjia komuniste kërkoi dhe zhvilloi një paradigmë mendimi që nënkuptonte krijimin e shtetit shqiptar nga vetë shqiptarët duke mohuar çfarëdolloj kontributi të të huajve në këtë proces, mesa duket për t’ia përshtatur ideologjisë së vet të ndërtimit të socializmit me forcat e veta, shumë personalitete të huaja u përmendën kalimthi apo si zakonisht nëpërmjet kriterit të fillit të kuq që duhet të përshkruante aktivitetin e tyre politik.


Thursday, 18 July 2013

Përmirësimi i domosdoshëm i arsimit të mesëmArsimi është një nga shtyllat kryesore të zhvillimit të një kombi,pashaporta integruese e tij në botën e qytetëruar  ndaj kërkohet që  ai të të jetë sa më i përsosur dhe më i arrirë për të siguruar jo vetëm një të ardhme të mirë e të qendrueshme të fëmijëve tanë por dhe një përfaqësim dinjitoz të rinisë shqiptare në botë.


Wednesday, 17 July 2013

Koha e gjeniveRomantizmi ishte kohë revolucionesh dhe klithmash për liri njerzore,vetjake dhe të përbotshme. Për herë të parë liria njerzore fitoi dimensione të përbotshme dhe inspiroi gjenerata të tëra njerzish nga Amerika Latine me revoltat kundër spanjollëve nën udhëheqjen e Simon Bolivarit, në Evropë me lëvizjen karbonare në Itali, revolucionin grek dhe lëvizjet për pavarësi të Armenisë dhe popujve të Ballkanit.


Thursday, 11 July 2013

Ballkani

Gadishulli im
Prometeu im

Me jep pak zjarr
Të ndez një cigare

Ti skuqesh , turpërohesh
E vetëm hesht

Bota po i ndez
Në Bosjën e shkretë...1993


Sunday, 7 July 2013

Mirupafshim tranzicionKur  Shqipëria nisi rrugën e saj në mënyrë konkrete  drejt integrimit evropian , fill pas nënshkrimit të M.S.A në 2006,  pati shumë njerëz dyshues që thanë se kultura e dialogut që përbën thelbin e kulturës evropiane do të ishte vështirë të adoptohej në Shqipëri. Ky dyshim vinte sa për mungesë të kësaj kulture në  politike shqiptare, por dhe nga konfrontimet e zakonshme politike që kishin karekterizuar deri atëherë klasën politike shqiptare.


Saturday, 6 July 2013

Suliotët nga Lord Byron


Song To The Suliotes


1.
UP to battle! Sons of Suli
Up, and do your duty duly!
There the wall--and there the Moat is:
Bouwah![1] Bouwah! Suliotes!
There is booty--there is Beauty,
Up my boys and do your duty.